SEAT

SEAT elektrifikuje své velké SUV a zahajuje výrobu modelu Tarraco e-HYBRID

30.11.2020
  • SEAT Tarraco e-HYBRID je třetím elektrifikovaným modelem v produktové řadě značky po modelu SEAT Leon e-HYBRID - dodávaném jako 5dveřový hatchback nebo Sportstourer - a elektromobilu SEAT Mii electric
  • Velké SUV španělské značky kombinuje motor TSI s elektromotorem a nabízí celkový nejvyšší výkon 245 k (180 kW) a točivý moment 400 N.m
  • Díky 13kWh akumulátorové baterii umožňuje SEAT Tarraco e-HYBRID dojezd 49 km s výhradně elektrickým pohonem podle metodiky WLTP (58 km v kombinovaném cyklu EU) a jeho emise CO2 jsou pouhých 37 až 46,4 g/km (WLTP)
  • Další krok v plánu elektrifikace značky SEAT bude uveden na trh v prvním čtvrtletí 2021

 

 

Praha, 30/11/2020. SEAT pokračuje v rozšiřování své produktové řady elektrifikovaných vozidel a tento týden zahajuje výrobu modelu SEAT Tarraco e-HYBRID.  Externě nabíjitelná hybridní verze vlajkové lodi značky poskytuje nejvyšší výkon 245 k (180 kW), a je tak dosud nejvýkonnějším modelem Tarraco. Výkon však není její jedinou předností. Díky 13kWh sadě lithium-iontových akumulátorů dokáže také ujet až 49 km (58 km v kombinovaném cyklu EU) v režimu výhradně elektrického pohonu. Při použití jak elektromotoru, tak i zážehového motoru překoná SEAT Tarraco e-HYBRID vzdálenost až 730 km bez doplňování paliva a elektrické energie.

 

Značka již zákazníkům dodává modely SEAT Mii electric a SEAT Leon e-HYBRID, který je k dispozici v obou karosářských variantách, jako 5dveřový hatchback a Sportstourer. SEAT Tarraco e-HYBRID přináší výhody elektrifikace - sportovní výkony ve spojení s mimořádnou hospodárností - zákazníkům značky SEAT v segmentu SUV. Současně se stává třetím pilířem elektrifikované produktové řady SEAT.

"Představením svého třetího elektrifikovaného modelu, SEAT Tarraco e-HYBRID, pokračuje SEAT ve své elektrické ofenzivě, jejímž prostřednictvím přizpůsobuje svou nabídku požadavkům na trvale udržitelnější budoucnost," řekl Wayne Griffiths, předseda představenstva společnosti SEAT. "Elektrifikace našeho velkého SUV přináší plug-in hybridy do nového segmentu, ukazuje naše zaměření na vyspělou techniku a současně nás posouvá o krok blíž k našemu cíli zpřístupnit elektromobilitu všem."

245 k. Dojezd s elektrickým pohonem až 49 km v jízdním cyklu WLTP. Celkový dojezd 730 km.

Externě nabíjitelný hybridní systém modelu SEAT Tarraco e-HYBRID kombinuje zážehový motor 1.4 TSI o výkonu 150 k (110 kW), elektromotor o výkonu 115 k (85 kW), sadu lithium-iontových akumulátorů o kapacitě 13 kWh a šestistupňovou převodovku DSG. Hybridní systém nabízí nejvyšší výkon 245 k (180 kW) a maximální točivý moment 400 N.m.

SEAT Tarraco e-HYBRID umožňuje jízdu v režimu výhradně elektrického pohonu. V něm má dojezd až 49 km podle metodiky WLTP (58 km v kombinovaném jízdním cyklu EU). Díky tomu nabízí mimořádnou hospodárnost. Navíc může jezdit i městskými ulicemi s přísnější legislativou ohledně kvality ovzduší. Při cestování na delší vzdálenosti využívá SEAT Tarraco e-HYBRID jak elektromotor, tak i zážehový motor. S tímto tandemem překoná bez doplňování paliva a elektrické energie 730 km. 

SEAT Tarraco e-HYBRID se vždy rozjíždí v elektrickém režimu (pokud jsou akumulátory dostatečně nabité). Jakmile množství elektrické energie v akumulátorech poklesne pod určitou úroveň, nebo rychlost jízdy překročí 140 km/h, pohon se přepne do hybridního režimu. Řidič má v módu Hybrid možnost udržovat aktuální stav nabití nebo ho zvýšit či snížit na stanovenou hodnotu.

Kromě různých režimů externě nabíjitelného hybridního pohonu (e-Mode, Automatic Hybrid nebo Manual Hybrid), přístupných a konfigurovatelných prostřednictvím informačního a zábavního systému, je SEAT Tarraco e-HYBRID vybaven dvěma specifickými tlačítky - e-Mode a s-Boost - umístěnými vedle nově navržené a osvětlené hlavice páky voliče.

Přímý přístup k režimu e-Mode usnadňuje přechod na elektrický pohon s nulovými emisemi při vjezdu do cílové městské oblasti, zatímco tlačítko s-Boost poskytuje zážitky ze sportovnější jízdy s vyššími výkony.

Díky pohonu, který kombinuje elektromotor a spalovací motor, jsou emise CO2 velmi nízké, mezi 37 a 46,4 g/km. V oficiálním zkušebním cyklu WLTP spotřebuje vůz 1,6 až 2,0 litru paliva na 100 km.

Jakmile je stav nabití akumulátorové baterie nízký, vrátí se systém pohonu k hybridnímu režimu. Po připojení vozidla ke zdroji elektrické energie lze sadu akumulátorů nabít za pouhých 3,5 hodiny pomocí nástěnné nabíječky o výkonu 3,6 kW, nebo za necelých 5 hodin při využití 2,3kW nabíječky.

SEAT Tarraco e-HYBRID nabízí kompletní konektivitu uvnitř vozu i mimo něj. Elektrifikovaný pohon dává uživateli ještě větší kontrolu nad zaparkovaným vozem. Prostřednictvím aplikace SEAT Connect má i na dálku přístup k datům vozidla a odkudkoli může řídit nabíjecí proces a ovládat klimatizační systém.

SEAT Tarraco e-HYBRID bude k dispozici v pětimístné verzi se stupni výbavy Xcellence a FR. Zákazníci tak budou mít další možnost, jak si vybrat vozidlo, které dokonale splní jejich požadavky.

SEAT navrhl a vyvinul model SEAT Tarraco e-HYBRID v Barceloně, ve svém sídle v Martorellu. Hybridní Tarraco se začne vyrábět tento týden ve Wolfsburgu.

 

Elektrifikace společnosti SEAT přesahuje hranice konvenční mobility

SEAT Tarraco e-HYBRID, SEAT Leon e-HYBRID a SEAT Mii electric jsou teprve začátkem. Společnost rovněž vytvořila novou značku městské mobility SEAT MÓ, která k portfoliu produktů přispívá 100% elektrickým skútrem SEAT MÓ eScooter 125 a dvěma verzemi elektrické koloběžky eKickScooter - SEAT MÓ eKickScooter 25 a SEAT MÓ eKickScooter 65.

SEAT také vybudoval nové školicí centrum pro oblast elektromobility, v němž probíhá školení více než 15 000 zaměstnanců o nových hybridních a elektrických technologiích. SEAT kromě toho zahájil výstavbu nového zkušebního centra TCE (Test Center Energy). Tato laboratoř bude testovat vozidla, moduly akumulátorových článků i celé akumulátorové baterie.

SEAT navíc pokračuje ve Španělsku v podpoře elektromobility a používání energií z obnovitelných zdrojů. V červenci se například dohodl na strategické spolupráci v této oblasti se společností Iberdrola a španělským dovozcem koncernových vozů Volkswagen Group España Distribución.

 

Technické údaje

SEAT Tarraco e-Hybrid

Spalovací motor

1.4 TSI 150 k (110 kW)

Počet válců/ventilů

4 válce/16 ventilů

Zdvihový objem

1395 cm3

Vrtání x zdvih

74,5 x 80 mm

Nejvyšší výkon elektromotoru

85 kW/115 k

Kapacita akumulátorové baterie

13 kWh

Nejvyšší celkový výkon

245 k (180 kW)

Nejvyšší celkový točivý moment

400 N.m

Nejvyšší rychlost

205 km/h

Dojezd v elektrickém režimu

44-49 km (WLTP)/55-58 km (EU)

Spotřeba paliva

1,6-2,0 l/100 km (WLTP)

Emise CO2

37-46,4 g/km (WLTP)

 

 

 

SEAT je jedinou společností ve Španělsku v odvětví automobilového průmyslu s kompletní škálou činností zahrnujících návrh designu, vývoj, výrobu a prodej osobních vozů. Nadnárodní společnost se sídlem v Martorellu (Barcelona) je členem koncernu Volkswagen Group a prodává vozidla pod značkami SEAT a CUPRA, zatímco SEAT MÓ nabízí produkty a řešení pro městskou mobilitu. SEAT vyváží 81 % svých vozidel a působí ve více než 75 zemích. V roce 2019 prodal SEAT 574 100 vozidel, dosáhl zisku po zdanění 346 milionů eur a rekordních příjmů z prodeje více než 11 miliard eur.

SEAT zaměstnává více než 15 000 kvalifikovaných pracovníků ve třech výrobních závodech Barcelona, El Prat de Llobregat a Martorell, kde vyrábí modelové řady Ibiza, Arona a Leon. Společnost navíc vyrábí vozy Ateca v České republice, Tarraco v Německu, Alhambra v Portugalsku a Mii electric, první 100% elektromobil značky SEAT, na Slovensku. Výrobní závody doplňuje SEAT:CODE, centrum pro vývoj softwaru se sídlem v Barceloně.

SEAT bude do roku 2025 investovat 5 miliard eur do projektů vývoje vozidel se zaměřením především na elektrifikaci produktové řady a do výrobního zařízení a dalších provozů. Cílem společnosti je vytvořit z Martorellu do roku 2050 výrobní závod s nulovou bilancí emisí oxidu uhličitého.

Kontakt pro média

Porsche Česká republika s.r.o.

Filip Stoulil

Koordinátor marketingu a prodeje SEAT 

Tel.: +420 739 546 542 

Mail: filip.stoulil(kwfat)porsche.co(kwfdot)cz

www.seat.cz

AC&C Public Relations s.r.o.

Zorka Mašková

Key Account Manager

Tel.: +420 736 751 151 

Mail: zorka.maskova(kwfat)accpr(kwfdot)cz