SEAT

SEAT oslavil na akci „El Espíritu de Montjuïc“ 30. výročí svého sponzorství Letních olympijských...

Zpět na Novinky a události
05. 04. 2022
  • SEAT vystavil různé vozy ze své historické sbírky - mimo jiné modely SEAT 127, Ronda a Fura Crono - na oslavu jejich příslušných výročí
  • SEAT uspořádal minimaraton za účasti komunity běžců SEAT Runners, kteří nesli originální pochodeň z olympijských her v Barceloně. V čele jel SEAT Toledo Electric, startovní pole závodu uzavíral SEAT Ibiza Olímpico
  • "El Espíritu de Montjuïc" je nejvýznamnějším podnikem pro historické závodní a soutěžní vozy v jižní Evropě

Praha, 05/04/2022. "El Espíritu de Montjuïc", nejvýznamnější podnik pro historické závodní a soutěžní vozy v jižní Evropě, po dvouleté přestávce znovu připomněl slavnou minulost motoristického sportu. Ročník 2022 se uskutečnil ve dnech 1., 2. a 3. dubna na závodním okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya a jeho hlavní hvězdou byla značka SEAT.

SEAT na této akci připomněl 30. výročí svého sponzorství Letních olympijských her 1992 v Barceloně. Tři desetiletí uplynula od dosud jediných olympijských her, které se konaly ve Španělsku. Kromě samotných sportovců na nich sehrály významnou roli také některé tehdejší modely značky SEAT, jež olympijské hry aktivně podporovala. S olympijskými hrami v Barceloně jsou navždy spjaty vozy SEAT Toledo Electric, vybavený elektromotorem, a SEAT Ibiza Olímpico. Oba plnily důležité logistické úkoly v barcelonské olympijské vesnici i v rámci závodů, které se konaly během olympijských her.

SEAT si pro devátý ročník akce "El Espíritu de Montjuïc" připravil zajímavý program aktivit včetně testů klasických i moderních automobilů, minimaratonu v ryzím stylu olympijských her v Barceloně, různých závodů a přehlídek vozidel na závodním okruhu. Prostor za boxy byl vyhrazen expozicím a dalším aktivitám.

Vyvrcholením prvního dne byly testy historických vozů. SEAT vystavil pozoruhodnou řadu vozidel od legendárního modelu SEAT 600 a jeho čtyřdveřové varianty přes model 800 až po sportovní vozy 128 Sport nebo 1200 Sport "Bocanegra". Přítomny byly také praktické vozy v podobě modelů 127, 133, Marbella a Ibiza první generace. Španělský výrobce představil celkem 20 historických modelů.

Účastníci měli rovněž příležitost vyzkoušet si jízdu s téměř všemi zástupci aktuální produktové řady značky SEAT včetně nejnovějších modelů. Největší pozornost na této významné akci pro historické vozy, která zažila po pandemii skvělý návrat, vzbuzovaly modernizované modely SEAT Ibiza a Arona spolu s plug-in hybridními modely značky - SEAT Leon e-HYBRID a SEAT Tarraco e-HYBRID. Byla to bezpochyby skvělá příležitost, jak ukázat obrovský vývojový skok, jehož značka SEAT v uplynulých třech desetiletích dosáhla.

Dalším významným bodem programu víkendové akce byl minimaraton. Jedinečný zážitek na asfaltovém povrchu závodního okruhu umocnila účast prvního vozu SEAT s nulovými emisemi.

Společnost SEAT uspořádala na počest 30. výročí jejího sponzorství Letních olympijských her 1992 v Barceloně malý maraton na závodním okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya o délce 4,7 km. Běhu se zúčastnilo také více než 100 závodníků z komunity běžců SEAT Runners. Běžci nesli jednu z originálních olympijských pochodní, do čela startovního pole se postavil SEAT Toledo Electric a za skupinou běžců jel SEAT Ibiza Olímpico.

Isidre López, vedoucí sbírky historických automobilů SEAT, uvedl, že mini maraton podle něj "reprezentuje hodnoty, které SEAT propagoval svou účastí na Olympijských hrách". A dodal: "Náš tým tvrdě pracoval na tom, abychom mohli znovu spatřit elektrické Toledo a olympijskou Ibizu v akci. Oba vozy se nám podařilo uvést do stejně funkčního stavu, v jakém byly před 30 lety." Nicméně "nejvíce jsme hrdí na nadšení, které vidíme ve tvářích běžců, obzvláště těch, kteří se jako dobrovolníci zúčastnili olympijských her", zdůraznil López.

Jedním z nich je José María Ochoa, který pracuje ve výrobě a závodu se zúčastnil ve své originální dobrovolnické uniformě: "Je to velmi vzrušující zážitek, skvělá ukázka toho, čím jsme, čím jsme byli a čím se můžeme ve společnosti SEAT stát, i všeho, co už jsme dosáhli," říká Ochoa. A je skutečností, že "uplynula tři desetiletí, ale duch zůstává stejný," říká nakonec.

Veřejnost mohla také sledovat závody historických vozů Formule 1 a předváděcí jízdy jedinečných modelů. Akci završily různé expozice v prostoru za boxy. Jedna z nich byla věnována monopostům Národní formule 1430 a Formule SEAT 1800, jejichž závody SEAT podporoval v 70. letech minulého století. Španělská značka současně oslavila 50. výročí modelu SEAT 127 expozicí sestavenou z různých verzí tohoto praktického hatchbacku včetně závodní varianty. Akce připomněla také 40. výročí modelů Ronda, Fura Crono a Panda Papamóvil. Třicáté výročí Letních olympijských her 1992 v Barceloně, které SEAT sponzoroval, oslavily vystavené vozy SEAT Toledo Electric, SEAT Toledo Podium a SEAT Ibiza Olímpico.

SEAT je značkou s nejmladším zákaznickým profilem v Evropě (průměrný věk jejích zákazníků je o 10 let nižší, než je průměr trhu) a bránou pro nové klienty koncernu Volkswagen Group (56 % zákazníků přichází ke značce SEAT od značek mimo koncern). SEAT nabízí automobily "stvořené v Barceloně", s přitažlivým designem a nejvyspělejšími spalovacími motory.

Značka SEAT v současnosti nabízí nejsilnější produktovou řadu v její historii. Portfolio šesti modelů zahrnuje širokou škálu pohonů, od nejhospodárnějších spalovacích motorů tradiční konstrukce přes částečně hybridní a externě nabíjitelné hybridní pohony až po spalovací motory na stlačený zemní plyn. SEAT nedávno uvedl na trh modely SEAT Leon e-HYBRID a SEAT Tarraco e-HYBRID a v letošním roce představí modernizované verze modelů Ibiza a Arona. Téměř polovinu prodejů značky SEAT tvoří tři modely v segmentu SUV (Arona, Ateca a Tarraco).

SEAT se navíc zaměřuje na městskou mobilitu prostřednictvím obchodní jednotky SEAT MÓ, která se zabývá vývojem a realizací strategie společnosti v oblasti budoucí mikromobility s důrazem na elektrické produkty a služby.

Kontakt pro média

Porsche Česká republika s.r.o.

Filip Stoulil

Koordinátor marketingu a prodeje SEAT

Tel.: +420 739 546 542

Mail: [email protected]

www.seat.cz

AC&C Public Relations s.r.o.

Zorka Mašková

Key Account Manager

Tel.: +420 736 751 151

Mail: [email protected]