SEAT S.A.

Drony v továrně budoucnosti

Zpět na Novinky a události
25. 10. 2021
  • Inovace dláždí cestu k elektrifikaci řešeními pro průmyslovou transformaci
  • SEAT S.A. a Eurecat pracují na inovativním projektu, který využívá drony k autonomní přepravě dílů na montážní linku
  • Na Inovačním dni SEAT S.A. bude ve dnech 27. a 28. října prezentováno více než 25 inovativních iniciativ

Praha, 25/10/2021. Cesta k elektrifikaci vyžaduje průmyslovou transformaci na všech úrovních. Inovace jsou pro dosažení tohoto cíle klíčové. Ve výrobní hale 9 závodu Martorell létá nad montážními linkami dron. Jedná se o zkušební fázi nového průkopnického projektu společnosti SEAT S.A. a centra Eurecat, který zkoumá možnosti využití dronů pro optimalizaci logistiky dodávek dílů a komponentů.

Inovace létající nad montážní linkou. "U tohoto inovačního projektu je naším cílem prozkoumat výhody autonomní vertikální mobility, která uvolní prostor na podlaze a zajistí rychlejší, čistější a efektivnější přemisťování lehčích dílů," vysvětluje Alba Gavilánová, vedoucí digitálních plnění a dodávek v oddělení strategie výroby. "Drony by v budoucnosti mohly autonomně přepravovat komponenty přímo na montážní linku," dodává Alba.

Autonomní létání. Tento inovativní plán, který se v současnosti nachází ve zkušební fázi, počítá s celou letkou dronů naprogramovaných pro autonomní létání bez nutnosti dálkového ovládání. Drony jsou pro létání v prostorách výrobního závodu vybaveny systémem senzorů, které dokážou detekovat předměty na podlaze výrobní haly. "To zahrnuje hodně mapování, programování a hodiny a hodiny testování v rámci pilotního projektu, a to i s překážkami, abychom dron naučili řešit jakoukoli situaci," říká Alba. Projekt byl spuštěn v roce 2019 a již si vyžádal více než 1500 hodin práce. Projekt pokračuje i v době pandemie onemocnění COVID-19.

Cílem je optimalizace logistiky. Ve výrobním závodě SEAT Martorell působí již jiná skupina robotů pohybujících se nezávisle ve výrobních halách. Jedná se o bezobslužné přepravní systémy AGV (Automated Guided Vehicle), resp. AMR (Autonomous Mobile Robot), a venkovní dron pro dodávky komponentů. Tým pracující na dronech, SEAT S.A. Squadrone, velmi záhy zjistil, že využitím vzdušného prostoru v halách lze optimalizovat logistiku výrobního závodu. "Drony mají výhodu neomezeného vertikálního pohybu, který významně usnadní přepravu dílů, a doplňují tak funkce, které vykonávají vozidla AGV na zemi," vysvětluje Alba.

Budoucnost je za rohem. Za inovace v logistice nese ve společnosti SEAT S.A. odpovědnost Jorge Luis Martínez. Podle něj dojde v budoucnosti k propojení současných venkovních dronů s drony, které budou provozovány uvnitř výrobních hal. Tím se zlepší přeprava dílů jak mimo výrobní haly, tak i ve vnitřních prostorech.

"V budoucnosti bychom mohli s výrobním závodem propojit nedaleké dodavatele a prodloužit jejich zásobovací trasy přímo na montážní linky, aniž bychom museli spoléhat na skladování některých komponentů pro elektromobily," vysvětluje Martínez.

"Tento projekt je příkladem spolupráce, která využívá naše znalosti o chytrých dronech k jejich průmyslovému využití ve společnosti SEAT S.A.," říká Daniel Serrano, ředitel jednotky robotiky a automatizace ve společnosti Eurecat. "Je to revoluce paradigmatu v logistice, která nás připraví na elektrickou výzvu," uvádí nakonec Martínez.

Inovační den

Projekt s označením "Indoor: Autonomous Flying Platform" je jednou z iniciativ, které budou prezentovány na třetím ročníku Inovačního dne SEAT S.A., jenž se uskuteční 27. a 28. října ve výrobním závodě SEAT Martorell. Tato akce oceňuje a podporuje inovace mezi zaměstnanci společnosti. Letos bude prezentováno více než 25 projektů včetně iniciativy pro software rozšířené reality, systému, který testuje bezpečnostní funkce asistečních systémů, a autonomního závodního elektromobilu zkonstruzovaného a vyrobeného univerzitními studenty.

IMAGEN

CHYRONS

Drones 1

Ve výrobní hale 9 závodu Martorell létá nad montážními linkami dron

Drones 2

Inovace dláždí cestu k elektrifikaci řešeními pro průmyslovou transformaci

Drones 3

SEAT S.A. a Eurecat pracují na inovativním projektu, který využívá drony k autonomní přepravě dílů na montážní linku

Drones 4

Tento inovativní plán počítá s celou letkou dronů naprogramovaných pro autonomní létání

Drones 5

Tato logistická revoluce by se v budoucnosti mohla využívat k přepravě komponentů pro elektromobily

Drones 6 COVER

V budoucnosti dojde k propojení současných venkovních dronů s drony, které budou provozovány uvnitř výrobních hal, čímž se zlepší přeprava dílů jak mimo výrobní haly, tak i ve vnitřních prostorech

Drones 7

Alba Gavilánová, vedoucí digitálních plnění a dodávek v oddělení strategie výroby ve společnosti SEAT S.A.

SEAT je jedinou společností ve Španělsku v odvětví automobilového průmyslu s kompletní škálou činností zahrnujících návrh designu, vývoj, výrobu a prodej osobních vozů. Nadnárodní společnost se sídlem v Martorellu (Barcelona) je členem koncernu Volkswagen Group. SEAT vyváží 81 % svých vozidel a působí ve více než 75 zemích. V roce 2019 prodal SEAT 574 100 vozidel, což je nejvyšší počet v 70leté historii společnosti, dosáhl zisku po zdanění 346 milionů eur a rekordních příjmů z prodeje více než 11 miliard eur.

SEAT vynaložil v roce 2019 celkem 1,259 miliardy eur na investice, převážně do vývoje nových elektrifikovaných modelů. Navíc v rámci svého úsilí o dekarbonizaci investoval 27 milionů eur do trvale udržitelných iniciativ a pracuje na realizaci ambiciózní ekologické strategie Move to Zero, jejímž cílem je vytvořit z Martorellu do roku 2030 výrobní závod s nulovou bilancí emisí oxidu uhličitého.

Skupina SEAT zaměstnává více než 15 000 kvalifikovaných pracovníků ve třech výrobních závodech Barcelona, El Prat de Llobregat a Martorell, kde vyrábí velmi úspěšné modelové řady Ibiza, Leon a Arona. SEAT Tarraco sjíždí z montážní linky v Německu a Ateca vzniká v České republice.

Kontakt pro média

Porsche Česká republika s.r.o.

Filip Stoulil

Koordinátor marketingu a prodeje SEAT

Tel.: +420 739 546 542

Mail: [email protected]

www.seat.cz

AC&C Public Relations s.r.o.

Zorka Mašková

Key Account Manager

Tel.: +420 736 751 151

Mail: [email protected]