SEAT S.A.

SEAT S.A. vykázal nejlepší výsledky v oblasti udržitelnosti ve své historii a od roku 2010 snížil ekologické dopady svých výrobních závodů o 53 %

Zpět na Novinky a události
30. 05. 2024
  • Udržitelnost je klíčovým pilířem korporátní strategie i ambiciózní transformace společnosti SEAT S.A.
  • Od roku 2010 se snížily emise CO2 z výrobních procesů o 69 %, spotřeba elektrické energie klesla o 33 % a spotřeba vody o 45 %
  • Společnost SEAT S.A. zahájila v uplynulých měsících výstavbu nové sluneční elektrárny SEAT al Sol 2 a zprovoznila v Martorellu elektrickou sušičku laků, první svého druhu v rámci koncernu Volkswagen
  • V roce 2023 realizovala společnost největší soubor opatření v oblasti diverzity a inkluze ve své historii

Praha, 30/05/2024. Společnost SEAT S.A. dosáhla v roce 2023 nejlepších výsledků v oblasti udržitelnosti ve své historii díky efektivitě strategických projektů v oblastech ESG (udržitelné a odpovědné vedení podniku s ohledem na ochranu životního prostředí a sociální dopady). Společnost snížila od roku 2010 dopady svých výrobních závodů v Martorellu, Barceloně a El Pratu na životní prostředí o 53 % vylepšením výrobních procesů. V loňském roce také zavedla programy zaměřené na zdraví a diverzitu, které mají přímý vliv na všechny zaměstnance, a také posílila strukturu vedení podniku.

„Udržitelnost je klíčovým pilířem v korporátní strategii společnosti SEAT S.A. a je základem transformačního procesu, jímž procházíme na cestě k elektrifikaci,“ vysvětlil Markus Haupt, člen představenstva společnosti SEAT S.A. odpovědný za výrobu a logistiku. „Naším cílem bylo snížit do roku 2025 ekologické dopady ve specifické oblasti výroby o 50 %, a toho jsme již dosáhli. Nyní pracujeme na dosažení uhlíkové neutrality našich výrobních závodů do roku 2040 v souladu se strategií koncernu Volkswagen,“ dodal Haupt.

Snižování vlivu výroby na životní prostředí

Společnost SEAT S.A. tvrdě pracuje na minimalizaci ekologických dopadů svých výrobních závodů. V roce 2010 začala sledovat klíčové faktory, což jí umožnilo pochopit opravdové důsledky používaných procesů a zavádět efektivní zlepšovací programy. Výsledky společnosti SEAT S.A. v pěti klíčových ukazatelích výrobního procesu, zavedených koncernem Volkswagen, jsou nejlepší v její historii. Během uvedeného období se ekologické dopady jejích výrobních center v Martorellu, Barceloně a El Pratu snížily na méně než polovinu.

Za prvé klesla spotřeba energie od roku 2010 o 33 % díky hospodárným opatřením a organizačním vylepšením. Společnost SEAT S.A. se na tyto oblasti i nadále zaměřuje. Co se týká elektřiny, pochází od roku 2012 veškerá spotřebovaná elektrická energie ze 100% obnovitelných zdrojů.

Za druhé bylo od roku 2010 dosaženo snížení emisí CO2 o 69 %. Tím je jasně vytyčen směr, jímž se bude ubírat další vývoj v následujících letech. SEAT S.A. dosáhne uhlíkové neutrality ve všech svých výrobních závodech do roku 2040 a v rámci celé společnosti do roku 2050 v souladu s dekarbonizačními cíli koncernu Volkswagen.

V uplynulých letech bylo prioritou také snižování spotřeby vody. Význam těchto opatření ukázalo intenzivní sucho, které sužovalo Katalánsko v uplynulých měsících. Společnost SEAT S.A. snížila ve svých výrobních závodech od roku 2010 množství vody potřebné k výrobě automobilu o 45 %. Společnost přijala opatření na optimalizaci procesů a pracuje na budoucích krocích, při nichž se zaměří na instalaci ještě efektivnějších technologií a recirkulaci vody.

Nejnovější ukazatele sledují také množství vytvářeného odpadu, který je odvážen k likvidaci, a emise rozpouštědel. Od roku 2010 došlo v obou oblastech ke snížení o 78 %, resp. 45 %.

Nové projekty jako další impulz pro rozvoj udržitelnosti

SEAT S.A. usiluje na své cestě k udržitelnosti o nepřetržité zlepšování s krátkodobými i dlouhodobými přínosy. Společnost v souladu s tímto cílem zahájila v uplynulých měsících realizaci klíčových projektů, například sluneční elektrárny SEAT al Sol 2. Od roku 2025 budou mít výrobní závody v Martorellu, Barceloně a El Pratu 39 000 solárních panelů s plochou 233 000 metrů čtverečních a kapacitou výroby 29 GWh elektrické energie. SEAT S.A. tím zvýší kapacitu výroby vlastní elektrické energie z obnovitelných zdrojů trojnásobně.

V roce 2023 zahájila společnost SEAT S.A. v Martorellu instalaci první 100% elektrické sušičky laků v rámci koncernu Volkswagen, která byla nedávno uvedena do provozu. Jedná se o velmi hospodárné řešení, které minimalizuje ztráty tepla a snižuje spotřebu energie o 25 %, což znamená úsporu 2500 tun CO2ročně. To je ekvivalent množství emisí, které vytvoří za jeden rok provozu více než 550 vozů poháněných spalovacími motory. Tento projekt byl financován Evropskou unií z fondů pro hospodářskou obnovu Next Generation EU prostřednictvím španělského ministerstva průmyslu, obchodu a cestovního ruchu.

Lidé jsou vždy středem pozornosti

Společnost SEAT S.A. zohledňuje ve všech svých strategiích potřeby lidí. V roce 2023 kromě jiných iniciativ schválila také nový plán rovnosti, který zahrnuje více než 60 opatření podporujících a posilujících diverzitu a inkluzi. Mezi ně patří nový protokol proti sexuálnímu obtěžování a obtěžování založenému na sexuální, genderové orientaci, genderové identitě a/nebo genderovém projevu na pracovišti.

SEAT S.A. také pečuje o zdraví svých zaměstnanců a zaměstnanců koncernu Volkswagen prostřednictvím služeb zajišťovaných zdravotnickým a rehabilitačním centrem CARS a různých kroků zahrnutých do plánu mentálního zdraví. V roce 2023 bylo uskutečněno více než 159 000 aktivit na podporu zdraví a druhým rokem v řadě bylo dosaženo nejnižší úrazovosti v historii společnosti SEAT S.A.

V roce 2023 posílila společnost SEAT S.A. své manažerské a inovační kapacity v oblasti udržitelnosti plánem školení, který je součástí projektu Future: Fast Forward. Společnost poskytla svým zaměstnancům více než 100 000 hodin školení pro získání nezbytných dovedností k překonávání současných i budoucích výzev. V kontextu transformace společnosti SEAT S.A. je cílem dosáhnout 500 000 hodin školení pro všechny zaměstnance.

SEAT S.A. je jedinou společností ve Španělsku s kompletní škálou činností zahrnujících návrh designu, vývoj, výrobu a prodej osobních vozů. Nadnárodní společnost se sídlem v Martorellu (Barcelona) je členem koncernu Volkswagen Group a prodává vozidla pod značkami SEAT a CUPRA.

SEAT S.A. vyváží více než 80 % svých vozidel a působí ve více než 70 zemích. Společnost zaměstnává více než 14 000 kvalifikovaných pracovníků a provozuje tři výrobní závody Barcelona, El Prat de Llobregat a Martorell, kde vyrábí modelové řady SEAT Ibiza, SEAT Arona, rodinu Leon a CUPRA Formentor. SEAT S.A. navíc vyrábí vozy Ateca v České republice a CUPRA Born a SEAT Tarraco v Německu.

Společnost SEAT S.A. hraje vedoucí roli v přeměně Španělska na elektromobilové centrum Evropy. SEAT S.A., Volkswagen Group, PowerCo a jejich partneři investují v rámci projektu Future: Fast Forward 10 miliard eur do elektrifikace Španělska.

https://www.seat.com/company/news

Porsche Česká republikaje největším importérem osobních a užitkových vozidel do České republiky. Na českém trhu zastupuje značky Volkswagen osobní vozy, Audi, SEAT, CUPRA a Volkswagen Užitkové vozy, včetně programu prodeje prověřených použitých vozů Das WeltAuto. S projektem nabíjecí infrastruktury MOON společnost vstoupila v roce 2020 do nové éry trvale udržitelné osobní mobility založené na elektrických pohonech a digitalizaci.

Kontakt pro média

Porsche Česká republika s.r.o.

Filip Stoulil

PR Komunikace SEAT

Tel.: +420 739 546 542

Mail: [email protected]

www.seat.cz

AC&C Public Relations s.r.o.

Zorka Mašková

Senior Key Account Manager

Tel.: +420 736 751 151

Mail: [email protected]